Az olívaolaj és a szőlőmagolaj

Az olívaolajat az olívabogyóból nyerik ki, míg a szőlőmagolaj a borkészítés mellékterméke - legalábbis ezt állítja a Whole Foods Market a weboldalán. Mindkét olajat fel lehet használni bizonyos ételek elkészítéséhez, de van néhány határozott különbség közöttük ízben és használati módjukban.

Íz

A szőlőmag olaj könnyebb, semlegesebb ízű, mint az olívaolaj. Az olívaolaj elveszíti ízét hő hatására, a szőlőmagolaj pedig egy hosszú hevítési folyamat után is megőrzi zamatát. Az olívaolaj íze széles határok között mozoghat az olajbogyó típusától, annak érettségétől és a tárolási módtól függően. Ezek a feltételek természetesen a szőlőmagolaj minőségét is befolyásolják.

olivaolaj

Füstölési, égési hőmérséklet

Égési hőnek nevezzük azt a hőmérsékletet, amin az adott olaj el kezd füstölni. Ilyenkor az olaj elemeire bomlik és szabad gyököket képez, ami rákhoz vezet. Az olívaolaj 162 fok körül kezd el égni minőségétől függően, az Olive Oil Source azonban kifejti, hogy a kiváló minőségű extra szűz olívaolaj akár 200 Celsius fokot is képes elviselni. A szőlőmagolajnak azonban még ennél is magasabb az égési pontja, körülbelül 250 fokot képes elviselni.

Használat

A szőlőmagolajat inkább a magasabb hőmérsékletű főzéshez használják, mint az olívaolajat. A szőlőmagolaj nem veszíti el az ízét a főzés során, így a mártások fűszerezésére, a szószok ízesítésére, a pácreceptekben és a kenyerekre öntve a leghatékonyabb. Érdemes kipróbálni fokhagymával, bazsalikommal vegyítve, mert így aztán igazán fenséges lesz az íze.

Tippek és szempontok

Mindkét olajat hűvös, sötét helyen kell tárolni, mert így őrzi meg legtovább a minőségét. Ha az olaj megromlik, akkor kellemetlen szaga lesz, ilyenkor dobjuk ki. Vásároljuk sötét palackba csomagolva, mert így az üveg is védi a fénytől és hosszabban megőrzi a minőségét. Tartsuk mindig hűtőszekrényben, hogy ne avasodjon meg.

Szőlőmag termékek ITT
Újdonság

BioCo OLIVA D3-vitamin3000 NE (lágyzselatin kapszula) 60db

BioCo OLIVA D3-vitamin 3000 NE (lágyzselatin kapszula) 60db

Extra szűz olívaolajban oldott D3-vitamin, kapszulánként 3000 NE D-vitamin tartalommal.

Ár: 3090 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!